Prednapregnute šuplje ploče – PPB

MALA TEŽINA

Šuplja ploča je montažni prednapregnuti element, olakšanog poprečnog presjeka, sa užadima za prednaprezanje kao jedinom armaturom. Težina PPB-a je 28-46% manja nego težina punog betonskog presjeka iste visine.

VELIKI RASPONI

Pomoću prednaprezanja savladavaju se veći rasponi ploča nego je to slučaj sa klasičnom gradnjom. PPB mogu, bez dodatnih zahvata, premostiti raspone do 14m bez oslonca, što odgovara osovinskom rastojanju greda od 15m. Ovaj sistem gradnje zahtjeva postavljanje manjeg broja nosivih elemenata, na većem međusobnom razmaku, što omogućuje bržu i ekonomičniju gradnju.

PRILAGODLJIVE SVAKOM SISTEMU GRADNJE

Ove se ploče ne primjenjuju samo u  armirano betonskim konstrukcijama, nego i u zidanim i čeličnim građevinama, bez obzira da li je riječ o montažnom ili klasičnom sistemu gradnje.Osnovna upotreba šupljih ploča je u okviru međuspratne konstrukcije, ali se koriste i kao fasadni paneli, gredni elementi, ili mostovske ploče.

BRZA I KVALITETNA PROIZVODNJA

Odlikuje ih visok kvalitet proizvodnje i uštede materijala. Proces proizvodnje je u potpunosti automatizovan.Beton i užad za prednaprezanje su visokog kvaliteta, sa potrebnim atestima za materijale.

Prednost šupljih ploča u odnosu na tradicionalnu spratnu konstrukciju se ogleda u visokoj produkciji elemenata u kratkom vremenu, sa minimalnom radnom snagom. Takođe njihova montaža je jednostavna i brza. Za kratko vrijeme popločava se velika površina.

PROGRAMSKA PODRŠKA

Šuplje ploče se projektuju i dimenzioniraju u licenciranom programu FloorCAD, prema EC2 i BS 8110. Ovaj program prati cjelokupan proces od projektovanja do proizvodnje, te transporta za montažu.

IZGLED

Šuplje ploče nakon proizvodnje i montaže ne zahtjevaju nikakvu dodatnu obradu i  estetske korekcije. Njihova proizvodnja odvija se na posebno napravljenim pistama što za posljedicu ima izuzetno glatku donju površinu. Automatizirana proizvodnja obezbjeđuje preciznu proizvodnju elemenata jednakih dimenzija, što omogućuje njihovo uredno slaganja u konstrukciji.

PPB – PREDNAPREGNUTA PLOČA BAUPARTNER – C=35mm – zaštitini sloj betona

NAPOMENA:

MODULARNE ŠIRINE ŠUPLJIH PLOČA (±10mm)

Letak – prednapregnute ošupljene ploče – PPB

Objavljeno: 23. Februara 2019.